Aiki-ken

Aiki-ken (Kanji: 合気剣 Hiragana: あいきけん) este numele dat în special setului de tehnici de sabie japoneze practicate după principiile aikido, predate mai întâi de Morihei Ueshiba (fondatorul Aikido), apoi dezvoltate în continuare de Morihiro Saito, unul dintre cei mai proeminenți studenți ai lui Ueshiba. În prezent, Iwama Shin-Shin Aiki Shuren-kai este principala organizație care promovează această artă marţială.

Aikiken sau sabia din Aikido este de fapt Katanasabia de samurai. Kamae (gărzile), Suburi (tehnicile executate în aer, fără partener), Kumi-tachi (tehnicile executate cu partener) sunt practic identice sau aproape identice cu cele din Ken-Jutsu. Diferenţa constă în faptul că în Ken-Jutsu tehniciele sunt ceva mai elaborate şi diferă, mai mult sau mai puţin, de la o şcoală la alta. De asemenea, în Kendo se practica câteva forme tradiţionale arhaice (Kata), ori în Aikido nu exista Kata de sabie. O alta diferenţă constă în faptul că, în Aikido, se foloseşte pentru luptă numai Boken-ul, în timp ce, în Ken-Jutsu (Kendo) se foloseşte cu precădere Shinai-ul (sabie alcatuită din patru bucăţi de bambus legate la capete pentru a imita sabia de samurai).

Suburi

Suburi (素振り:すぶり), înseamnă tehnici elementare şi se execută fără partener, în aer. Scopul acestui gen de exerciţii este de a deprinde mişcările de bază.

Există șapte suburi aiki-ken în tradiția lui Saito:

 1. Ichi-no: O tăiere verticală simplă de sus în jos.
 2. Ni-no: Un pas înapoi în jōdan-no-kamae, apoi o tăiere verticală de sus în jos.
 3. San-no: Un pas înapoi în waki-gamae, apoi o tăiere verticală de sus în jos.
 4. Yon-no: Înaintați cu o tăietură verticală de sus în jos; repetare.
 5. Go-no: Un pas înainte în kamae apoi o tăiere la 70 de grade în jos; repetare.
 6. Roku-no: Păşiţi înainte cu o tăiere verticală de sus în jos, apoi înaintaţi şi împungeţi
 7. Shichi-no: Un pas înainte în kamae apoi o tăiere la 70 de grade în jos, apoi păşiţi înainte şi împungeţi

Kumitachi

The partnered forms practice of aiki-ken is called kumitachi (組太刀:くみたち), meaning sword practice with a partner. There are five kumitachi in Saito’s aiki-ken curriculum. The kumitachi teach students how to alternately control the center line and move off it to avoid attacks and how to blend with an opponent’s attacks, among other skills.

Practica formelor asociate de aiki-ken se numește kumitachi (組太刀:くみたち), ceea ce înseamnă “a încrucişa săbiile” şi se referă la lucru cu partener. Practic, se execută cu partener toate combinatiile folosite în Aikido şi se au în vedere toate principiile folosite în lupta cu sabia (controlul liniei centrale, eschivele, blocajele, etc.).

Kumitachi în tradiția lui Saito:

 1. Ichi-no-tachi (一の太刀)
 2. Ni-no-tachi (二の太刀)
 3. San-no-tachi (三の太刀)
 4. Yon-no-tachi (四の太刀)
 5. Go-no-tachi (五の太刀)
 6. Kimusubi-no-tachi (気結びの太刀)

De asemenea, sunt învățate variații improvizate pe kumitachi (numite henka), care determină, în general, o persoană care profită deschiderea celuilalt pentru a lovi sau tăia.

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *