Tir sportiv

Tirul sportiv este un sport individual care constă în tragerea cu cea mai mare precizie la țintă fixă sau țintă în mișcare, folosind diferite arme de foc și din diferite poziții. S-a practicat de sute de ani în Occident. Primele cluburi de tir sportiv au fost înființate în secolul al XIX-lea, Societatea elvețiană a carabinierilor fiind fondată în 1824. A fost inclus ca sport olimpic cu probe pentru bărbați la prima ediție a Jocurilor moderne, la Atena, în 1896, iar probele pentru femei au fost adăugate la Jocurile Olimpice de vară din Los Angeles, în 1984. În prezent există 15 probe de tir la Jocurile Olimpice, împărțite în trei discipline: pușcă, pistol și talere.

Cel mai înalt for al sportului este Federația Internațională de Tir Sportiv (International Shooting Sport Federation, prescurtat ISSF).

În România, istoria tirului sportiv începe în anul 1831 când s-a constituit Asociația Cetățenescă de Tir din Municipiul Arad.

La 7 februarie 1934 se înființează „Federația Română de Tir” (F.R.T.), urmând ca doi ani mai târziu, F.R.T. să se afilieze „Uniunii Internaționale de Tir” (U.I.T.).

În anul 1999 „Federația Română de Tir” își schimbă numele în denumirea actuală de „Federația Română de Tir Sportiv” (F.R.T.S.).

Discipline olimpice

Pușcă și pistol

La pușcă și la pistol, trăgătorii trag într-un poligon de tir. În funcție de probă, ei sunt în poziția culcat, în genunchi sau în picioare; distanța spre țintă este de 10, 25 sau 50 m. Armele folosite sunt pistol liber, pistol cu aer comprimat, pistol viteză, pușcă și pușcă cu aer comprimat.

Talere

Talerele includ trei discipline de tir la zbor, unde se trage cu o pușcă cu alice. Obiectivul în fiecare caz este de a lovi un taler (disc de argilă) cu un diametru de 11 cm și o greutate de 100-110g, aruncat în aer de o mașină (trap) la o viteză de peste 80 km/h. Talerul este considerat lovit atunci când o bucată de argilă este văzută căzând din aer.

În probele de trap (simplu și dublu) sunt 15 mașini instalate într-o așa-numită „groapă”, în fața trăgătorului. Standul este compus din cinci posturi de tragere, occupate de șase concurenți prin rotație în cursul unei manșe. Talerele sunt aruncate în unghiuri și viteze necunoscute de trăgător, care are două cartușe pentru fiecare taler. Trap-ul dublu este o disciplină mai recentă, introdusă în programul olimpic în 1996. Diferența cea mai notabilă este că două talere sunt aruncate simultan. În ambele cazuri, pușca este epolată înainte de aruncarea talerului.

În proba de skeet, două mașini pe fiecare parte a trăgătorului aruncă fiecare un taler, cele două talere intersectându-se în fața trăgătorului. Standul este compus din opt posturi de tragere instalate în formă de arc de cerc, cu postul nr. 8 în centrul arcului. Talerele sunt aruncate într-un unghi cunoscut de trăgător, care are un singur cartuș pentru fiecare taler. Pușca este ținută la șold înainte de aruncarea talerului.

În ambele probe, femeile trag în 75 de talere în calificări, în timp ce bărbații trag în 125 de talere; în finală, atât femeile, cât si bărbații, trag în 15 talere. La trap dublu (doar pentru bărbați) sunt 150 de talere în calificări și 15 talere duble în finală.

Poligon de tragere

Poligon de tragere este un teren special amenajat în cuprinsul căruia se fac exerciții și se execută trageri cu arme de foc. Unele poligoane de tragere sunt operate de agenții militare sau de aplicare a legii, deși majoritatea poligoanelor sunt private și se adresează împușcăturilor de agrement.

Fiecare facilitate este, de obicei, supravegheată de unul sau mai mulți membri ai personalului de supraveghere, denumiți în mod diferit un maestru în domeniu. Personalul de supraveghere are responsabilitatea de a se asigura că toate regulile de siguranță a armelor și reglementările guvernamentale relevante sunt respectate în orice moment.

Poligoanele de tragere pot fi în interior sau în exterior și pot fi restricționate la anumite tipuri de arme de foc care pot fi folosite, cum ar fi pistoale sau puști, sau pot fi specializați în anumite sporturi de tragere, cum ar fi tragerea la perete sau cu pistolul pneumatic de la 10 m.

Asociaţia CLUB SPORTIV DAKIKA GALATI este în parteneriat cu POLIGONUL ALBINA din Brăila pentru desfăşurarea antrenamentelor cu muniţie letală.

Pentru trageri cu muniţie letală trebuie să aveţi vârsta minimă de 18 ani. Pentru copii se folosesc replici airsoft.

Activitate suspendată temporar!

Activitate suspendată temporar!

Această secțiune a clubului DAKIKA este închisă temporar!

 

 

 

There are 2 comments
 1. Alexandru

  Buna ziua!
  Va rog sa imi spuneti care sunt conditiile pentru inscrierea in club la sectiunea tir.
  Ma intereseaza in special tirul la talere.
  Va multumesc!

  • mariusreb

   Buna ziua!
   Ne pare rau insa in acest moment sectiunea tir este inchisa.
   O zi buna!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *